µWie wij zijn


| home | tassen | hoeden | schilderijen | geschiedenis | muziek | contact |


Nel Tip  (*1946, Amsterdam) is als ontwerpster actief op uiteenlopende modegebieden. Bij Maison Frikke-Molenaar in Koog aan de Zaan heeft zij in de vroege jaren zestig haar basisopleiding gevolgd als modiste. Haar ervaring in het ontwerpen en vervaardigen van exclusieve dameshoeden bracht zij vervolgens enkele jaren in de praktijk in een eigen hoedenzaak in Westzaan. Een opleiding, gericht op het ontwerpen en uitvoeren van dames- en herenkleding ontving zij in de jaren tachtig aan de Rotterdamse Snijschool te Amsterdam. Ook volgde zij in deze jaren een specialistische opleiding gericht op het vervaardigen van confectiekleding met gebruikmaking van moderne technieken aan de Amsterdamse MTS voor Mode en Kleding.

Naast het ontwerpen van hoeden richt zij zich momenteel op het vervaardigen van exclusieve textiele damestassen. Deze schoudertassen in verschillende groottes voorziet zij van applicaties die voor iedere tas verschillend zijn. Een belangrijke bron van deze applicaties zijn de handgemaakte borduurwerken die zij verwerft op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Ook krijgt zij geregeld werk van particulieren. Meestal zijn de borduurwerken met zorg ingelijst en hebben ze lange tijd een interieur verfraaid. In de tassen van Nel krijgt deze naaldkunst een tweede leven.
De gebruikte borduurgarens bepalen de hoofdkleur van de tassen. Bij het ontwerp wordt echter niet alleen gezorgd voor een fraaie en artistieke kleurstelling. Een licht gewicht en een volledige bruikbaarheid voor alle mogelijke gelegenheden zijn minstens zo belangrijk. Het ontwerp en de uitvoering van de tassen is geheel handwerk. De vervaardiging vindt plaats in eigen atelier.

Met lezingen geeft Nel geregeld in den lande een toelichting de totstandkoming van de hoeden en tassen in haar atelier. 

Wim Tip (*1944, Westzaan) is werkzaam geweest als econoom bij een financiėle instelling. Zijn muziekopleiding genoot hij bij Cor Kroonenberg te Zaandam. Momenteel is hij als organist verbonden aan de Nicolaaskerk te Krommenie en de Kogerkerk te Koog aan de Zaan. Hier treedt hij ook geregeld solistisch op. Verder is hij secretaris van de Kon. Nederlandsche Organistenvereniging te Noord-Holland en werkt hij als recensent mee aan het Nederlands Harpbulletin van de Nederlandse Harp Vereniging. Zijn opleiding op de harp ontvangt hij van de docent Kirsten van den Hogen.

Bij Fluxus te Zaandam ontvangt hij een opleiding beeldende kunst van de docent Marion Koelman. Zijn schilderijen en tekeningen exposeerde hij in Westzaan en als lid van de Schilderkring Zaanstreek - Noord in de Nicolaaskerk te Krommenie.

De geschiedenis van Westzaan van zijn hand  verscheen in de jaren “70 als feuilleton in De Zaanlander. Later werden de artikelen gebundeld (alleen antiquarisch te verkrijgen). In het maandblad De Wessaner verschijnt momenteel een nieuwe serie 'De geschiedenis van Westzaan opnieuw beschreven' waarin de streekgeschiedenis met behulp van nieuw bronnenmateriaal meer diepgaand wordt belicht.